Båtlån

Økonomien din spiller selvsagt en rolle og påvirker hvilken type finansiering du kan velge når du skal anskaffe deg båt. Norlån har samlet alternativene du har for å finansiere båtkjøpet, samt gir vi en rekke tips før, under og etter båtkjøpet.

Beløp
Vilkår
Vis flere resultater

Motor, seil eller årer – med et båtlån kan du realisere båtdrømmen allerede i dag

Ikke alle verken vil eller kan ta båtlån med sikkerhet hos sin lokale bank. Vi guider deg gjennom båtkjøpet og finansiering slik at du får realisert båtdrømmen denne sommeren.

1. Hvordan skal du finansiere båtkjøpet?

Det første steget når man skal kjøpe båt, er å tenke på hvordan du skal betale for båten. Hvis du har spart mye penger har du kanskje muligheten til å kjøpe båten kontant, men de aller fleste tar et lån. Det finnes flere forskjellige båter å finansiere båten på avhengig av din privatøkonomi, de to mest vanlige er:

Båtlån med sikkerhet betyr at båten er pantsatt for å sikre at lånet blir tilbakebetalt, akkurat som når du tar et boliglån. Et slikt lån blir som oftest gitt av store banker eller din lokale bank. Forutsetningene for å få et slikt lån er at du har en god kredittscore samt en fast inntekt. Du kan ikke låne 100% av kjøpesummen med et slikt lån, du må stille med egenkapital. Egenkapitalkravet ligger vanligvis på mellom 20 til 35% av kjøpesummen. Har du ikke en så stor prosentandel i egenkapital kan du finansiere egenkapitalkravet med et lån uten sikkerhet (forbrukslån), eller velge å finansiere hele lånet med et båtlån uten sikkerhet.
Husk også på at når banken tar salgspant i båten tilkommer et ekstra tinglysningsgebyr som koster litt over 1000 kroner, samt at du MÅ forsikre båten, som også koster ekstra.

Båtlån uten sikkerhet er den absolutt mest fleksible løsningen, og passer godt til deg som skal kjøpe en mindre båt med en lavere verdi. Et båtlån uten sikkerhet er det samme som å ta et vanlig privatlån (også kalt forbrukslån). Med et slikt lån slipper du egenkapitalkravet. Samtidig går kjøpeprosessen raskere da det er mindre dokumentasjon og innsendinger. Du kan velge om du finansiere hele båten med et båtlån uten sikkerhet, eller om du bare vil låne til egenkapitalkravet hos din nåværende bank.

Før du søker om et båtlån, bør du sammenligne de forskjellige lånetilbudene. På den måten har størst sjanse for å få et lån med god rente og best betingelser for deg, noe som gjør lommeboken fornøyd og båtkjøpet smidig. Øverst på siden finner du både lånemeglere (som kan sammenligne lån gratis for deg) og banker som gir ut lån til båt.

2. Hvilken båt skal du velge?

Kanskje har du allerede bestemt deg, eller står det mellom to forskjellige? Uansett hvilken båt du velger er det viktig å tenke realistisk på hva båten skal brukes til. Er det late dager på fjorden, eller for fisketurer? Skal det være soveplasser på båten? Skal den være splitter ny eller fint brukt? Tenk også på fremtidige kostnader, en seilbåt drar for eksempel lite drivstoff, men må du bytte seil kan det bli dyrt.

3. Fiks båtplass og ha lånet klart

Når sparepenger eller båtlånet er klart, gjenstår kun båtkjøpet. Det eneste du må tenke på nå, er det praktiske rundt selve kjøpet og båten. Du bør ha klart:

  • Fortøyningsplass for båten, både sommer og vinter.
  • Hva angår lånet, ha en tilbakebetalingsplan. Det kan være lurt å bruke avtalegiro og e-faktura så slipper du kjipe påminnelsesgebyrer.

4. Endelig kan båten bli din!

Når både lån og fortøyningsplass er tatt hånd om, er det på tide å kjøpe selve båten du har ønsket deg. Et tips, om du ikke er en ekspert på å fikse og trikse, ta med en som kan mye om båter og som kan sjekke tilstanden på båten du vil ha. Det er godt å vite at båten faktisk er verdt det du skal betale for den. Viser det seg at båten er i dårligere forfatning enn forventet kan du sitte igjen med en båt du ikke får solgt videre samt et lån du må betale renter på. Et lån uten en båt er det vel ingen som vil ha.

Ekstra tips!
Om båten er under 15 meter, så trenger du ikke å registrere båten. Fritidsbåter mellom 7 og 15 meter kan du frivillig registrere. Det kan være lurt om du båten skulle bli stjålet, da den blir enklere å identifisere ved et eventuelt funn.
Siden ble sist oppdatert: 2021-05-19 13:26:46 av Erik Elmqvist