Billån
De aller fleste nordmenn må ta et lån for å få realisert drømmen om bil. Hvilket billån som passer deg best avhenger av flere faktorer. La Norlån guide deg gjennom de ulike alternativene for billån.
Billigste billån i 2020
Hvorfor har naboen fått så billig lån og hvor kan du få det selv? Det er viktig å vite hva grunnen er for at noen får kjempe billige billån mens andre får dyrere. Spesielt når det kommer til billån så ønsker man ikke å betale mer enn nødvendig. Å betale renter og gebyrer føles ut som å kaste penger ut av vinduet. Hvordan billån akkurat du kan få avhenger av flere faktorer.
Hvor mye kan du få i billån?
Ulike personer ender opp med ulike renter. Selv om naboen eller kompisen har fått en lav rente på under 5 prosent betyr ikke det at du kan få akkurat den renten selv. Her er viktige faktorer som bestemmer hvilket billån du kan få.
Individuell økonomi
Din økonomi har mye å si for hvilken rente du vil på lånet ditt. De med høyest inntekt får som regel best rente fordi de har minst risiko for å misligholde låneavtalen. For personer med lavere inntekt vil det være mer utfordrende å finne et billig billån, men selvsagt ikke umulig.
Hvilken bil vil du kjøpe
Selvsagt vil renten du får på ditt lån avhengig av hvilken type bil du ønsker å kjøpe. En ny bil er gjerne dyrere enn en bil som er brukt. Derimot vil ikke en brukt bil falle like mye i verdi som en helt ny bil. Ønsker du å kjøpe en miljøvennlig bil kan dette også hjelpe deg å få en lavere rente. Under har vi beskrevet forskjellen mellom ny, brukt og miljøvennlig bil og hvilken faktorer som kan bidra til at du får en lavere rente.
Ny bil
En splitter ny bil er ofte ikke billig. Hvis du ikke har egenkapital, gjerne over 35% av kjøpesummen, kan lånet bli veldig dyrt. Med splitter ny bil vil man gjerne tegne full kaskoforsikring også. Ofte er ordinære billån det lureste i dette tilfelle da et billån uten sikkerhet ofte kan bli for dyrt om bilen er i hundretusenkronersklassen.
Brukt bil
Det er flere banker og finansselskaper som gir lån uten sikkerhet til brukt bil. Full finansiering av brukt bil er et godt alternativ hvis bilen koster noen titusener, og ikke fullt så gunstig om bilen er veldig dyr. Ønsker du å kjøpe en brukt bil har du kanskje også funnet ut at du ikke ønsker å betale for full kaskoforsikring også. Hvis du ikke har full kaskoforsikring er lån uten sikkerhet det eneste alternativet da banker som gir ut ordinære billån ofte krever at du har tegnet full kaskoforsikring på bilen for at du skal få lånet. Du finner flere långivere øverst på denne siden som gir lån uten sikkerhet.
Miljøvennlig bil
Noen långivere gir deg et billigere lån hvis bilen du kjøper er miljøvennlig, uansett om den er ny eller brukt. Ofte kalles slike billån Grønt Billån, elbil-lån eller miljølån. Miljøvennlige billån kan starte på en så lav effektiv rente som 4.86%. Du kan til og med låne 100% av kjøpesummen, men merk at den effektive renten da ofte blir høyere. For at du skal få et miljøvennlig lån til kjøp av din drømmebil må bilen ha følgende kriterier:
- Det kan være en EL-bil.
- Bilen kan gå på bensin, diesel eller være en hybrid så lenge den slipper ut mindre enn 120 gram CO₂ per kilometer.
- Natur – og biogassbiler
- Etanolbil E85
- Hvordan vet du om bilen du ønsker deg er miljøvennlig? På Statens vegvesen sin nettside kan du sjekke hvor mye utslipp bilen har.
Selv om det er noen fordeler hva angår renter med å velge en elbil, hybrid – eller hydrogenbil er det likevel ikke store forskjellen i forhold til å kjøpe en bensin eller dieseldrevet bil. Grønne billån blir også kun gitt som ordinære billån. Du må da ha full kasko på bilen du kjøper skal du ha et ordinært billån og stille bilen din som sikkerhet.
Billån med eller uten egenkapital
En av faktorene for hvor liten rente du vil få på lånet ditt avhenger av om du har egenkapital eller ikke. Mange tror at man må stille med egenkapital for kjøp av bil, men det trenger man altså ikke. I 2020 er det mange banker og långivere som har mulighet til å gi deg 100% av kjøpesummen som billån.
Fordelen med billån uten egenkapital er selvsagt at du kan kjøpe bilen med én gang og at du ikke trenger å stille bilen som sikkerhet. Å stille bilen som sikkerhet betyr at banken har pant i bilen, og skulle du misligholde låneavtalen din kan de rett og slett ta bilen din som nedbetaling på lånet.
Det er selvsagt ingen fordeler uten ulemper, og billån uten egenkapital har som oftest en høyere rente enn om du kan stille med egenkapital. De aller fleste långivere og banker krever at du minst har 35% i egenkapital og full kaskoforsikring for å få en betydelig bedre rente enn den du får uten egenkapital. Dersom bilen du ønsker å kjøpe har en lav verdi, så lønner seg som oftest uansett ikke å ha kasko på bilen da det kan koste mange tusenlapper i året. Hvis du kan stille med 5% – 15% egenkapital kan du kanskje få litt bedre rente, men du bør ikke regne med å se en stor forskjell på rentenivået sammenlignet med et billån uten egenkapital i det hele tatt.
Hvordan få billån uten egenkapital
Det er enkelt å finne ut om du kan få billån uten egenkapital. Ovenfor har vi en liste over ulike långivere som tilbyr 100% av kjøpesummen på ditt neste bilkjøp. Du kan trykke på “Søk nå” og legge inn en helt uforpliktende søknad. Du vil innen kort tid få svar din søknad. Det er gratis, trygt og du slipper å bruke mer tid på under om du kan få realisert bildrømmen !
Har du mulighet til å kjøpe bilen sammen med noen, for eksempel kone, mann, kompis eller foreldre, så vil banken vurdere begges økonomi samlet og du står bedre rustet til å få et godt lånetilbud med bedre renter. Når du skal søke om lån er det bare å legge til en “medsøker” i søkeprosessen.
Nedbetalingstid
Uavhengig av hvilken finansiering du velger når du skal kjøpe bil er det fremste tipset å nedbetale lånet i takt med verdifallet på bilen. Hvis du for eksempel velger en ny bil som faller raskt i verdi bør du tenke på å ha en god nedbetalingsplan spesielt den første tiden.
Banker tilbyr i dag en nedbetalingstid på 10 år på billån. Velger du å ta et usikret lån (forbrukslån) kan nedbetalingstiden maks være 5 år. De aller fleste vil anbefale å nedbetale et lån på en bil på mellom 3 – 5 år.
Billån med eller uten sikkerhet
Ordinært billån, såkalt “ekte billån”, er den klart rimeligste formen for billån når man kjøpe en bil. Med et ekte billån kan du få renter på under 6%. Likevel kan det være vanskelig å realisere bildrømmen med denne typen lån da det er strenge krav til å få et slikt lån. For eksempel er det strengt krav til egenkapital, gjerne opp på 35% av kjøpesummen og samtidig vil banken ta pant i bilen din. I tillegg er man som regel nødt til å forsikre bilen med full kasko.
Ønsker du å kjøpe en eldre bil fra en privatperson gjennom for eksempel finn.no er det som regel unødvendig å betale for full kaskoforsikring. Med billån uten sikkerhet slipper du alle disse ulempene. Vi har samlet en rekke banker og finansselskaper som gir “vanlige billån”, altså billån uten sikkerhet, hvor du ikke trenger å ha egenkapital eller betale ekstra for unødvendige forsikringer. Et vanlig billån vil ikke være like billig, men du har fortsatt mulighet til å finne et lån med god rente. Det eneste utlåner vil evaluere er hvor mye du kan få i lån ved å se på din inntekt og din økonomi.
Billån uten sikkerhet
Billån uten sikkerhet er altså alternativet for deg som ønsker å kjøpe en brukt bil og som ikke nødvendigvis vil betale for kaskoforsikring. Du vil kanskje låne mer en 100 000 kroner til bil? Eventuelt at du ikke har mer en 10% i egenkapital?
Helt øverst på denne siden finner du banker og finansselskaper som gir deg lån uten sikkerhet. Det er lån av penger som du kan bruke på drømmebilen din. Renten på et billån uten sikkerhet er ofte høyere enn ordinære billån. Grunnen til dette er at du ikke behøver verken egenkapital, kaskoforsikring eller stille bilen som sikkerhet.
Siden ble sist oppdatert: 2021-05-19 13:26:29 av Erik Elmqvist