Beste kredittkort 2021

Det er mange fordeler med å eie et kredittkort. Først og fremst har du alltid tilgang til en ekstra buffer, om du skulle trenge det. Mange kredittkort er gratis hvis du betaler kredittkortgjelden tilbake i rett tid. I tillegg har de fleste kortene bonuser, rabatter i forskjellige butikker både online og i fysiske butikker, samt en rekke andre fordeler.

bank norwegian kreditkort
 • Maks kreditt: 150 000 kr
 • Årsgebyr: 0 kr
 • Effektiv rente: 21.62 %
 • Rentefrihet: Inntil 45 dager
5 stars Bestill nå!
Eks: Eff. rente 18,39 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 110 kr. Totalt 16 110 kr.
bank norwegian kreditkort
 • Maks kreditt: 100 000 kr
 • Årsgebyr: 0 kr
 • Effektiv rente: 21.82 %
 • Rentefrihet: Inntil 43 dager
5 stars Bestill nå!
Eks: Kredittbeløp kr. 25 000. nom. rente 19,90 %, eff. rente 21,82%, kost. 2 776 totalt kr. 27 776.

Hva er kredittkort?

Kredittkort er en type bankkort som du kan bruke til å handle på kreditt. Alle dine kjøp blir samlet på en faktura i slutten av måneden. Kredittkort har en rentefri periode. Hvis du betaler kredittgjelden innen denne perioden, slipper du å betale renter. Hvis du ikke velger å betale innenfor perioden, kan du velge å dele opp betalingene hvis du vil. Renter påløper da fra den tiden du bruker kreditten. Om du velger å ikke betale alt på en gang er det bare et minimumsbeløp som må betales hver måned. Ellers bestemmer du tempoet selv.

Slik velger du det beste kredittkortet

Det er et stort utvalg av kredittkort, og det er ikke alltid lett å vite hvilken som er best. Hvilket kort er best, avhenger egentlig av hva som er viktig for deg. Kortene er forskjellige hovedsakelig på følgende punkter:

  • Merke: De vanligste er Mastercard og Visa. Begge er i prinsippet akseptert over hele verden. Det spiller ingen rolle hvilket merke du bruker.
  • Renter: Renten er satt individuelt og avhenger av din kredittverdighet. De fleste kredittkort tilbyr en rente på mellom 10 og 30 prosent.
  • Rentefri periode: De fleste kredittkort har en rentefri periode på mellom 45 og 60 dager.
  • Avgifter: Noen kredittkort har en årlig avgift. Mange har også fakturagebyr hvis du velger å få fakturaen sendt i posten. Det er gratis å få fakturaen på internett.
  • Kreditt: Nesten alle kredittkort angir maksimal kreditt. Det er det høyeste beløpet du kan dra nytte av fra kredittkortet.
  • Forsikringer: Mange kredittkort har en ekstra reiseforsikring når du betaler deler eller hele reisen med kortet. Det finnes også andre typer forsikringer.
  • Rabatter: Noen kort gir rett til rabatter i enkelte butikker.
  • Bonuser: Mange kredittkort har et bonussystem hvor poeng kan brukes til for eksempel flyreiser hos flyselskap eller hotellovernatting. I noen tilfeller kan du få ekstra bonuser i utvalgte butikker.
  • Reisefordeler: Tilgang til lounge på flyplassen eller concierge-tjenester med noen kort.

Hva skal du bruke kortet til?

Det er mye som skiller kredittkortene. Fordi de er så forskjellige, kan det være vanskelig å se over tilbudene og avgjøre hvilket som er best. En måte å løse dette dilemmaet på er å spørre deg selv spørsmålet – hva skal jeg bruke kortet til? For de fleste er et kredittkort en praktisk og fleksibel betalingsmetode som fyller flere funksjoner. Mange er fortsatt ganske sikre på hva som er viktigst. Er det alle reisefordelene, de gode rabattene i butikkene, eller at det er en god rente hvis du mot formodning ikke skulle betale ned hele beløpet under den rentefrie perioden? Fokuser på hva som er viktigst for deg når du velger det beste kredittkortet!

Bruke kreditten

Hvis hovedformålet med et kredittkort er å kunne stadig låne penger på en kjapp og fleksibel måte, så er det kreditten du må fokusere på. Ettersom du har tenkt å bruke kreditten nå og da er det viktig at renten er så lav som mulig. Da er det lurt å velge et kort med lang rentefri periode. Husk at kredittkort ofte kan ha årsavgift og gebyrer for tilsending av faktura i posten også. Se derfor på den effektive renten!

Ut og reise

Mange kredittkort markedsføres som reisekort. Nesten alle kortene har en komplementær reiseforsikring hvis du betaler hele eller deler av turen med kortet. Det er bra, men de fleste kortene krever likevel at du har en boligforsikring i tillegg. Husk også at avgiftene hvert kredittkortselskap tar for kjøp i utlandet er ganske forskjellige. Hold styr på eventuelle tilbakebetalinger og valuta økninger / vekslingsgebyr. Selv om du ikke har tenkt å bruke kredittkortet kortet på ferie, er det en sikkerhet. Du har alltid tilgang til en ekstra buffer når du reiser utenlands. Det kan komme godt med hvis for eksempel det vanlige bankkortet ditt blir stjålet eller du mister det, eller om du trenger litt ekstra penger på turen. Hvis du trenger hjelp til å sammenligne kredittkort, kan du bruke Bestekredittkortet.com, som er en annen sammenligningsside for kredittkort på det norske markedet.

Samle bonuser og få rabatt

De fleste kredittkort har noen form for belønningssystem for de som bruker kortet. Det kan innebære å samle bonuspoeng som senere kan byttes hos flyselskap mot flyreiser eller hotellopphold. Noen kort tilbyr spesielle fordeler hvis du velger å bo på et bestemt hotell. Rabatt på bensin og diesel er et annet populært bonussystem. Noen ganger kan du også bruke poeng på produkter. Sammenlign om du mottar bonus på noen kjøp eller om det finnes begrensninger. Velg et kort som gir bonus eller rabatt på hva du egentlig drar nytte av. Så kan du anse det som sparing!

Økt sikkerhet

Det er tryggere å handle online med kredittkort enn med betalingskort. Det er fordi kredittkort er dekket av Finansavtaleloven §54b. Hvis produktet eller varen er mangelfull eller selger ikke overholder sine forpliktelser, kan du rette samme krav mot kredittkortselskapet som mot selger. Kriteriene for å kunne rette krav mot kredittkortselskapet er følgende:

 • Du har handlet hele varen eller produktet med kredittkortet ditt.
 • Det er feil på varen eller tjenesten du har handlet.
 • Du har forsøkt å løse problemet med det selskapet du kjøpte varen eller tjenesten av.

Du kan få pengene dine tilbake fra kredittkortselskapet om du ikke klarer å løse saken med de som har solgt deg varen eller tjenesten.

Det er en rekke andre faktorer som gir større trygghet når du handler med et kredittkort. De fleste kortene har i dag en slags reiseforsikring. Noen kort har tank-feil-forsikring skulle uhellet være ute når du fyller feil på bilen. Andre kredittkort ytere har en leverandørforsikring for internettkjøp.

I tillegg kan det å ha tilgang til et kredittkort ses på som en sikkerhet i seg selv. Du vet aldri når uforutsette utgifter kan forekomme. Hvis du har kredittkortet som en sikkerhetsbuffer, må du kontrollere at årlig avgift er så lav som mulig, slik at du ikke betaler penger for et kort som du nesten aldri bruker.

Kostnader for kredittkort

Finnes det gratis kredittkort? Ja, det er flere kort som er helt gratis å skaffe seg. Faktisk er det flere kredittkort som ikke har en årlig avgift, og ikke koster noen ting å kjøpe eller å ha. Siden alle kortene har en rentefri periode, betyr det i prinsippet at du kan låne penger gratis i minst 45 dager uten å betale renter eller avgifter.

Det er når du bruker kreditt og velger å ikke betale tilbake gjelden din i den rentefrie perioden at det begynner å koste penger. Da må du betale renter for kreditten du bruker. I tillegg er en månedlig gebyravgift vanligvis lagt til.

Kredittkortrenter

De fleste kredittkort har en rente på mellom 10 og 30 prosent. Det er noen platinakort eller tilsvarende som har betydelig lavere rente enn det. De har ofte en ganske høy årlig avgift istedenfor. Renter som refereres til er den nominelle renten og beregnes årlig.

Noen kredittkortutstedere tilbyr samme rente til alle som søker. Andre har en variabel rente som er bestemt ut fra kredittvurderingen din.

Avgifter for kredittkort

De fleste – men ikke alle – kredittkort har noen form for gebyr. Det er selvfølgelig lurt å sjekke avgiftene knyttet til kortet før du får det. Hvordan du tenker å bruke kortet avgjør hvor stor rolle årsavgiften spiller for deg. De vanligste kredittkort avgiftene inkluderer:

 • Årlig avgift: En håndfull kredittkort har ingen årlig avgift. Noen kredittkort koster mellom 150 kroner til 300 kroner pr. år. Det er også kredittkort som koster alt mellom kr 1.000 til 6.000 pr. år. Noen av kredittkortene presenterer avgiften pr. måned i stedet for pr. år.
 • Fakturaavgift: Mange kort belaster deg en fakturaavgift på mellom 19kr og 50kr for pr. papirfaktura de sender deg i posten. De fleste tilbyr gratis faktura hvis du velger e-faktura.
 • Administrasjonsgebyr: Noen få kort har en administrasjonsavgift på mellom 10 og 50 kroner pr. måned.
 • Valutapåslag: De fleste kredittkort gjør en valutaveksling på mellom 1 og 2 prosent for alle kjøp gjort i en annen valuta enn norske kroner, det vil si alt kjøp i utlandet.
 • Kontantuttak med kredittkort: Noen banker tar en fast sum gjerne på mellom 0 – 50 kr, og/eller mellom 1 – 2% av beløpet som skal tas ut, i avgift. Dette kan gjelde hvis du tar ut penger i bank eller i minibanken.
 • Purregebyr: De aller fleste kredittkort vil belaste deg et ekstra beløp om de må påminne deg om betale en kredittkortregning.

Slik bør du forholde deg til avgiftene og gebyrene

Som nevnt finnes det kredittkort uten en årlig avgift. Noen kredittkort har imidlertid en årlig avgift på flere hundre kroner. Om det er verdt å betale en dyr årlig avgift, avhenger av hvordan du har tenkt å bruke kortet. For eksempel, hvis du kan få gunstige vilkår når du reiser, kan den årlige avgiften lønne seg om du bruker kortet ofte. For eksempel, hvis valutapåslaget er på 1 prosent for et kort uten årlig avgift, og du kjøper for 30 000 kroner i utlandet vil kostnaden være den samme som for et kort som koster 300 kroner i årlig avgift, men som ikke har noe valutapåslag.

Den samme tankegangen kan brukes om kort som gir bonuser på matkjøp eller bensin – og dieseltanking. Hvis du planlegger å bruke kreditten på kredittkortet ofte og i lengre perioder, kan du tenke på en lignende måte. Da kan det være verdt å fokusere på et kredittkort med så lav rente som mulig, selv om det betyr at du må betale litt mer for årsavgiften. Tenk på hvor mye kreditt du vil bruke og i hvor lang tid, og regn ut hva som vil være det billigste alternativet.

Tjene penger med kredittkortet ved å spare

Visste du at det finnes kredittkort med sparerenter? Det er ikke veldig vanlig, men det eksisterer. Faktisk vil et fåtall kredittkort gi deg renter hvis du har penger på kredittkortet. Det vil altså si at du må ha betalt inn mer penger til kontoen slik at du er i pluss. Noen kredittkortytere vil da ha en rente på mellom 0.5 % til over 2 % pr. år. Likevel, de fleste selskap har da et maksimalt beløp de gir renter på, som ofte er på mellom 30 000 – 50 000 kroner. Denne muligheten er likevel sjelden i Norge, og ofte er renter på sparekontoer i din vanlige bank bedre.

Alternativ til kredittkort

Om det finnes gode alternativer til kredittkort, avhenger av hva formålet med kortet er.

 • Vanlig bankkort: For mange er det første bankkortet ikke et kredittkort, men et vanlig bankkort. Det er et kort som er direkte knyttet til bankkontoen din, men her mangler du muligheten til å kjøpe på kreditt. Når kontoen er tom, kan ikke kortet lenger brukes. Bankkort mangler ofte fordeler som reiseforsikring og bonuser som kredittkort vanligvis har. I tillegg koster det gjerne en årsavgift for å ha et vanlig bankkort.
 • Smålån: Er det litt ekstra penger du leter etter for bare en liten periode, kan smålån være et alternativ. Det er et raskt lån som overføres direkte til din bankkonto. Her kan kostnadene bli dyre, ettersom at smålån ofte har høye renter. Men, som oftest har smålån bedre rente enn kredittkort hvis man IKKE betaler i tide.
 • Fleksikreditt fra Ferratum Bank: Du kan låne mellom 1 000 og 30 000 kroner uten sikkerhet. Du får en egen kundekonto hos Ferratum Bank etter at du har fått innvilget lånesøknaden. Deretter kan du sende det beløpet du trenger fra kontoen din hos Ferratum til din private bankkonto. Du betaler kun renter på det beløpet du tar ut av Ferratum kontoen din, og ikke på hele lånebeløpet ditt. Her er de første 30 dagene helt rentefrie.

Kredittkort hvis du har betalingsanmerkninger?

Først og fremst: hvis du har betalingsanmerkninger, er det sannsynligvis ikke en god ide å skaffe seg et kredittkort. Betalingsanmerkninger er et tegn på at du ikke har en god økonomi. Derfor er det neppe mulig å finne noen kredittkort som aksepterer betalingsanmerkninger. Vi vet at det er tilfeller der noen med god orden på økonomien sin har mottatt en betalingsanmerkning fordi en regning har gått tapt, at man har mistet den eller vært på en lengre reise som gjør at purrebrev bare har ligget lenge. I slike tilfeller kan det fortsatt være legitimt å skaffe seg kredittkort til tross for betalingsanmerkninger. Hvis du tilhører den kategorien, kan du alltid prøve å søke om et kredittkort, spesielt hvis du har god økonomi generelt. Dessverre bør du være forberedt på at du likevel kan få avslag. Hvis du trenger et lån, selv om du har betalingsanmerkninger, kan det være lurt å se på lån som aksepterer betalingsanmerkninger eller prøve å refinansiere den gamle gjelden din.

Årsaker til at du får avslag på kredittkort søknaden din

Det kan være flere grunner til at kredittkort-søknaden din blir avslått. Noen av de vanligste årsakene er:

 • Betalingsanmerkninger
 • Inkassokrav
 • Du har allerede mange kredittkort eller flere lån
 • Du har for lav inntekt
 • Du er for ung
 • Du er for gammel
Fordeler med kredittkort
 • Alle innkjøp er samlet på en faktura
 • Bonuser og “cashbacks”
 • Rabatter
 • Forsikringer
 • Sikkerhetsbuffer
 • Fleksible tilbakebetalinger
 • Det finnes gratis kredittkort
Ulemper med kredittkort
 • Lett å konsumere for mye
 • Dyrere enn de fleste private lån
 • Noen kort har høye avgifter

Vanlige spørsmål

Hvilket kredittkort er det beste?
Hvilket kredittkort som er best, avhenger av hva du synes er viktigst. Ønsker du en lav årlig avgift, eller ingen årlig avgift i det hele tatt. Vil du ha lave renter, eller lave utgifter i utlandet? Er det viktig at kortet gir bra bonuser og tilbud på varer og tjenester? Bestem deg for hva som er viktigst for deg før du sammenligner de ulike kredittkortene.
Har alle kredittkort reiseforsikring?
De fleste kredittkort har en reiseforsikring. Sjekk vilkårene på de forskjellige kredittkortene, for å se hva som er dekket av reiseforsikringen.
Er det noen spesielle vilkår for reiseforsikring?
Ja. De fleste kredittkort krever at minst 50 prosent av turen betales med kredittkortet for at reiseforsikringen skal gjelde.
Hvilke andre forsikringer er det?
Det er kredittkort med avbestillingsforsikring på reiser, kjøpsforsikring på betalte varer om de skulle bli stjålet ved innbrudd, overfall eller bli skadet under frakten hjem til deg. ID-tyveriforsikring er det noen kort som har, som kan gi deg assistanse og juridiske bistand skulle ulykken skje. Leiebilforsikring, hvis bilen du leier blir skadet eller i verste fall stjålet kan du forsikre deg mot egenandelsbeløpene. I tillegg finnes det betalingsforsikring, da slipper du å bekymre deg for å nedbetale kredittkortgjelden din hvis du for eksempel har blitt sykemeldt, eller mistet jobben. Det finnes en hel rekke forsikringer, og hvert kort har sine egne. Det er lurt å se hvilken forsikring du mener passer deg best.
Hva koster det å ta ut penger i utlandet?
Kredittkortene har forskjellige vilkår for uttak i utlandet. Det er kredittkort som har gratis uttak i både i Norge og i utlandet, men de aller fleste tar enten en viss prosent av beløpet eller en enkelt sum for hvert uttak.
Hva er betalingsforsikring?
Noen kredittkort gir deg muligheten til å ta å kjøpe en betalingsforsikring. Det er en slags forsikring som fungerer hvis du mister jobben eller blir sykemeldt. Da dekker som regel forsikringen de månedlige kostnadene du har på kredittkortet. Husk at det alltid er ventetid før forsikringen trer i kraft.
Hvordan fungerer bonusprogrammene?
Kredittkortene som har bonusprogram gir deg poeng når du handler med kortet. Det kan for eksempel være at du mottar ett poeng per 10 eller 100 kroner du bruker. Senere kan du bruke poengene på tjenester, varer, flyreiser eller hotellopphold som kredittkortselskapet tilbyr. Noen kort kan gi deg fradrag på gjelden etter hvor mange poeng du har samlet opp.
Hvor mye kan jeg tjene på bonusen?
Hvor mye du kan tjene på kredittkort-bonusen, avhenger av hvordan den er strukturert. Først og fremst avhenger det hovedsakelig av hvor mange prosent av kjøpet du får. De fleste kort har spesielle krav til hvor du kan du kan få bonusen din, altså i hvilken butikker du kan anskaffe dem i. Matkort kan for eksempel gi dobbeltpoeng for kjøp i næringskjeden, som for eksempel KIWI-pluss-kundekortet eller Coop-kundekortet. Hvert kredittkortselskap samarbeider med forskjellige butikker. Det kan være lurt å sjekke om det er noen av de butikkene du tror du skal gjøre kjøp hos i fremtiden.
Finnes det kredittkort uten gebyrer?
Det er flere kredittkort som ikke har en årlig avgift. Det er bare noen få kredittkort som ikke har årlig avgift, avgifter eller valutapåslag. Disse kortene har vanligvis få eller ingen andre fordeler.
Hvordan tjener kredittkortselskaper penger når det ikke er noen kostnader?
Kredittkortselskapene tjener penger på avgiftene som butikkene må betale hver gang kortet brukes som betalingsmiddel hos dem. I tillegg tjener de penger fra alle kunder som velger å bruke kreditt for en lengre periode enn den rentefrie perioden. Da tjener de penger på rentene som kunden må betale.
Hva er tæpping (kontaktløs betaling)?
De fleste kredittkort gir det mulighet til å tæppe, altså kontaktløs betaling. Det betyr at du ikke trenger å skrive inn kode for mindre kjøp. I stedet legger du bare kortet på betalingsterminalen slik at kjøpet utføres. Grensen for hvor mye du kan kjøpe uten pin-kode varierer, men ligger vanligvis på rundt 200 – 350 kroner. Noen ganger kan du taste inn koden selv for mindre beløp. Kredittkortselskapene sier at det er helt trygt med kredittkort med tæppe-funksjon.
Hva er effektiv rente?
Effektiv rente eksisterer for å gjøre det lettere for forbrukerne å sammenligne kredittkort og andre kreditter og lån. Effektiv rente er basert på kredittkortrenten (den nominelle renten) og alle avgifter til sammen. For eksempel kan et kredittkort med lave renter men med høye avgifter og gebyrer ha en ganske høy effektiv rente.

Kredittkort for bedrifter

Det finnes kredittkort som er spesielt designet for bedrifter. Disse blir registrert på selskapet, istedenfor en privat person. Ellers fungerer det nøyaktig som med et vanlig kredittkort. Det er muligheter for bonuser, fordeler, forsikringer og andre rabatter skreddersydd for å passe bedre til selskapets behov. En fordel med kredittkort er for eksempel at det gir tilgang til lounger på flyplasser rundt om i verden. Det er utmerket for forretningsreisende.

Noen kredittkort for bedrifter og firmaer har høyere kredittgrense enn tilsvarende kort for privatpersoner. Følgelig er årsavgiften vanligvis høyere på kredittkort for selskaper.

Siden ble sist oppdatert: 2021-06-03 07:25:21 av Erik Elmqvist