Slik blir du kvitt gjeld

Har du betalingsanmerkninger eller inkassogjeld så er du absolutt ikke alene. Over 250 000 nordmenn har i dag en eller flere betalingsanmerkninger. Med høyere boligrente og økt sosialt press havner flere og flere nordmenn i økonomiske problemer. Med stor tilgang til enkle forbrukslån og kredittkort kan det fort skje at man tar opp for mange og store lån i forhold til hva man klarer å nedbetale. Det kan fort bli uoversiktlig og mange føler at de aldri kan bli kvitt den gjelden de har pådratt seg.

Her er 9 tips til deg som ønsker å få ordning på økonomien i 2020.

Hvordan bli kvitt gjeld

 1. Få full oversikt. Sett deg ned å skriv opp alle banker og långivere du skylder penger til.
  • Hvem skylder du penger?
  • Hvor store er beløpene?
  • Hvor mye må du betale hver måned?

  Betal alltid minimumsbeløpene og deretter start med å betale ned de dyreste lånene først. De dyreste lånene er de som har høyest rente og som vil vokse seg større og større for hver måned.

  Er du usikker på om hvor mye og hvem du skylder penger så kan du ta en gratis kredittsjekk på deg selv, gjennom selskaper som Bisnode eller Experian.

 2. Har du mange smålån og kredittkortgjeld kan det være lurt å refinansiere all gjelden din. Når du refinansierer samler du all gammel gjeld i et eneste lån. Da blir det lett å holde orden på det du skylder. Du kan gjerne sammenligne banker og långivere som tilbyr deg hjelp til refinansiering her.

 3. Klipp kredittkort og ikke ta opp flere smålån. Har noe av gjelden din gått til inkasso, så er det lurt å manne seg opp til å ringe å høre om du kan få en nedbetalingsplan. Det er enklere å betale litt hver måned enn hele beløpet på én eneste gang.

 4. Hvis du synes det er vanskelig å få oversikt og lage avtaler med kreditorene om å få nedbetalt din gjeld så kan du søke kommunen om gjeldsordning. En gjeldsordning varer i 5 år og namsmannen i kommunen vil hjelpe deg med budsjett slik at du kan bli gjeldsfri.

 5. Selg ting du ikke bruker. Ta en grundig sjekk i alle dine eiendeler. Har du mulighet til å selge elektronikk, møbler eller klær du ikke lenger bruker? Alle monner drar. Noen hundrelapper her og der kan bidra til at du får nedbetalt noe på din gjeld.

 6. Har du bil? Tenk nøye igjennom om det er nødvendig for deg å ha bil. Om du selvsagt bor et sted med dårlig kollektivtilbud er bilen en nødvendighet for å komme seg til og fra jobb. Bor du i en by eller et område med godt kollektivtilbud burde du absolutt vurdere å bruke dette. En bil koster mye penger hvert år bare i avgifter og bensin/diesel. I tillegg kan du kanskje bli kvitt hele billånet om du har det.

 7. Bor du dyrt? Hvis du leier kan det være nødvendig å se på om du kan finne en et billigere alternativ. Hvis du eier kan du refinansiere boliglånet ditt. Hvis du kan stille med sikkerhet i bolig eller eiendom har du gode forutsetninger for å få et bedre samlet lån med lengre nedbetalingstid og lavere rente

  Mange er også så heldige at de har mulighet til å flytte hjem til foreldre en periode i mens de betaler ned på gjelden sin.

 8. Let etter en fast jobb som er bedre betalt. Eventuelt ta på deg ekstra jobber til du har nedbetalt gjelden din.

 9. Ikke bruk penger på fest, mat og dyre gaver. Penger som går til moro og mat er ofte penger ut av vinduet. Du koser deg i det ene øyeblikket, men i det andre øyeblikket sitter du med gjeld og har ingen eiendeler du har selge for å betjene dette.

  Vær åpen med familien og de nærmeste om dine gjeldsproblemer. De aller fleste vil ha forståelse for dine nye økonomiske valg. Det er viktig for dem at du føler deg bra og er gjeldfri.

  Merk at ingen av disse tipsene vil hjelpe om du ikke takler roten av problemet. Varig endring av livsstil og vaner er helt nødvendig for at du skal bli gjeldfri.

Legg igjen en kommentar