Slik rydder du opp i økonomien din under koronakrisen

For personer med flere lån og/eller kredittkortgjeld kan frykten for å bli permittert eller i verste fall bli oppsagt være en svært reell bekymring i disse tider. I følge de siste tallene fra NAV (21. april 2020) er 287 000 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det utgjør hele 10,2 prosent av arbeidsstyrken. Desto lengre korona viruset holder i seg, desto verre vil det bli for den norske økonomien, og muligens for Ola Nordmann. Det absolutt verste som kan skje er at de bedriftene som har permittert ansatte til nå faktisk må si opp de samme ansatte innen en viss tid, og at flere bedrifter kan gå i konkurs.

Det har derfor kanskje aldri vært viktigere å ha en ryddig økonomi. Å være nedtynget i lån, kredittkort eller ubetalte handlekontoer kan føles ekstra tungt nå.

Hva kan du gjøre for din egen lommebok akkurat nå?

Uavhengig om du er i faresonen for å bli permittert eller oppsagt, eller om du allerede er det, er det flere grep du kan ta for å spare penger og opparbeide deg en buffér.

For deg som har flere lån og/eller kredittkortgjeld bør refinansiering stå øverst på handlingslisten din akkurat nå. Å samle disse lånene i et større refinansieringslån gir følgende fordeler:

  • Enklere å forholde seg til bare ett lån
  • Bedre oversikt over nåværende gjeld
  • Færre gebyrer og avgifter; med andre ord, en lavere kostnad på lånet
  • Bedre betingelser
  • Aller viktigst; lavere rente!

Du kan lese mer om refinansiering her, samt sammenligne banker og långivere på Norlån.no.

Hvis du har en bolig/leilighet, kan du øke boliglånet ditt for å nedbetale små lån og annen gjeld. Dette kan være spesielt gunstig nå hvor boligrentene er rekordlave.

Rydd i eiendelene dine

Samtidig som du rydder opp i lånene dine, bør du også se på mulighetene for å rydde opp i eiendelene dine. Kanskje har du elektronikk som kameraer, datatilbehør som tastatur og mus, konsoller eller andre duppeditter du ikke lenger bruker og kan selge? Legg det ut på Finn.no eller markedsplassen å se om du kan tjene noen ekstra kroner. Kanskje klarer du å opparbeide litt ekstra penger du kan bruke på å nedbetale lånene?

I tillegg bør du ta en titt på gårdsplassen. Har du en dyr bil du eventuelt kan selge og deretter kjøpe en billigere? Eller kanskje du har bil/motorsykkel-prosjekter du egentlig aldri får startet på? Vær realistisk med deg selv, har du ikke startet på prosjektet de siste 1-2 årene, vil det kanskje heller aldri skje. Istedenfor å la det stå og miste verdi bør du heller selge det.

Ta en titt på de faste kostnadene: streamingkanaler, forsikringer og strøm

Det siste tipset er å gå gjennom alle de månedlige faste kostnadene du har. Har du både HBO, Netflix, TV2 sumo? Trenger du alle, hver eneste måned? Se om du kan avslutte noen abonnementer og forsøk å hold deg til kun en streamingtjeneste. Du bør også ta en grundig sjekk i alle forsikringene.

Legg igjen en kommentar