Ordliste for lån


Administrasjonsgebyr

Administrasjonsgebyrer er gebyrer som blir lagt til for administrasjonen av lånet. Eksempler er etableringsgebyr, termingebyr og fakturagebyr. Administrasjonsgebyrer inngår i den effektive renten.

Avdrag

I tillegg til å betale renter på lånet, så må du også betale ned selve lånet. Dette kalles avdrag. Avdrag minsker selve lånet, i mens renter er penger som går direkte til banken for “leie” av pengene.

Avdragsfrihet

Avdragsfrihet betyr at du kun betaler renten og ikke avdrag på lånet. Mange banker opererer med å kunne gi en til to måneder avdragsfrihet i året.

Lånet forblir det samme når du kun betaler renter og ikke avdrag.

Betalingsanmerkning

Betalingsanmerkning er en anmerkning du får dersom du ikke har betalt en regning eller faktura. Betalingsanmerkningene blir registrert i et kredittopplysningsregistre slik at andre banker, mobiloperatører eller eventuelle nye arbeidsplasser kan hente ut opplysninger om din betalingshistorikk.

Det er vanskelig å få lån, kreditt og/eller nytt mobilabonnement dersom man har betalingsanmerkninger.

Bruttoinntekt

Bruttoinntek er inntekt før skatt er trukket fra.

Egenkapital

Egenkapital er den summen du selv må ha før du tar lån til for eksempel bolig eller bil. Skal du kjøpe en bolig til 2 millioner må du ha 15% i egenkapital. Det vil si at du må ha 300 000 kroner oppspart (eventuelt ta et lån uten sikkerhet) før du kan kjøpe boligen med boliglån fra banken.

Effektive rente

Effektiv rente er nominell rente på lånet, pluss eventuelle gebyrer, avgifter og andre kostnader. Effektiv rente er det du faktisk betaler for hele lånet ditt.

Etableringsgebyr

Etableringsgebyr er et engangsgebyr ved anskaffelse av kredittkort eller lån. Betales i oppstarten av låneperioden og blir ofte trukket fra utbetalt lånebeløp. Prisen for etableringsgebyr på lån ligger på 600 – 1500 kroner. På kredittkort vil gebyret være noe lavere.

Etableringsgebyr skal være inkludert i den effektive renten som banken viser.

Fakturagebyr

Fakturagebyr er et gebyr på vanligvis mellom 19 og 59 kroner for arbeid og utsendelse av faktura.

Forbrukslån

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at man ikke trenger å stille sikkerhet i personlige eiendeler for å få lånet, slik som man ofte må på blant annet bil, båt – eller boliglån.

Forfallsdato

Forfall eller forfallsdato er dagen når en regning eller faktura må være innbetalt til banken.

Inkassokrav

Inkasso betyr å kreve inn penger. Har du en eller flere ubetalte regninger kan enten selgeren eller et inkassobyrå sende deg et inkassokrav, også kalt betalingsoppfordring. Mottar du en betalingsoppfordring (inkassokrav) har du 14 dager på å betale, før det havner i rettsapparatet. 30 dager etter at rettsapparatet har mottatt inkassokravet vil du kunne få en betalingsanmerkning.

Det er fullt mulig å bli kvitt en betalingsanmerkning.

Kredittsjekk / Kredittvurdering

Kredittopplysningsbyråene har informasjon om din økonomi. Der er det blant annet registrert gjeld, eventuelle betalingsanmerkninger og inntekt. Ved en kredittsjekk brukes denne informasjonen av banker og långivere for å gjøre en vurdering om hvor kredittverdig du er.

Kredittverdighet

Viser om du har evne til å kunne betale tilbake det du har lånt.

Løpetid

Se Nedbetalingstid.

Långiver

Selskap som tilbyr lån, for eksempel en bank.

Lånemegler

Selskap som formidler lån. En lånemegler hjelper kunder som er på utkikk etter lån å finne det lånet som passer kundens behov. De har ofte stor kunnskap om bankene og de forskjellige rentene man kan oppnå. Merk at ved bruk av lånemegler må man uansett alltid lese bankens betingelser nøye.

Lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet er et lån uten sikkerhet i eiendel. Du trenger med andre ord ikke å pantsette bolig eller bil for å ta lånet. Forbrukslån, SMS-lån, smålån og noen refinansieringslån er eksempler på lån uten sikkerhet.

Medsøker

Det kan være vanskelig å å oppfylle alle kravene banker og långivere stiller til søkere som vil ha lån. Det er krav om alt fra alder, inntekt samt søkerens betalingshistorikk. Det er enklere å møte disse kravene hvis man er to personer. Man kan derfor krysse av for at man har medsøker på lånesøknaden. Merk at en medsøker også vil være medansvarlig for at lånet blir nedbetalt.

Mikrolån

Se Smålån

Nedbetalingstid

Nedbetalingstid, også kalt løpetid, er tiden fra dagen du tar lånet til dagen lånet skal være nedbetalt. Nedbetalingstid på forbrukslån er opptil 5 år, eventuelt 15 år hvis du skal refinansiere gamle lån og annen gjeld.

Nettoinntekt

Er inntekt etter at skatt er trukket fra.

Nominell rente

Den nominelle renten er renten banken vanligvis oppgir for hva du må betale for lånet per år, uten etableringsgebyr og termingebyr. Den er derfor ikke representativ i forhold til hva lånet faktisk vil koste.

Refinansiering

Refinansiering er å betale ned gammel gjeld fra kredittkort, lån, handlekontoer med et nytt lån. Målet er å minske antall selskap å betale gjeld til samt få en bedre effektiv rente og lengre nedbetalingstid.

Renter

Renter er prisen per år for å låne penger. Hvis du låner 20 000 kroner med en rente på 10% vil rentekostnaden være 2 000 kroner.

Det forskjell mellom nominell og effektiv rente.

SMS-lån

SMS-lån kommer fra Sverige og er et lån du kan få på minuttet gjennom å sende en SMS. I Norge har vi ikke denne låneformen, men ordet SMS-lån brukes ofte istedenfor smålån eller mikrolån selv om.

I Norge er søknadsprosessen for SMS-lån (smålån/mikrolån) ofte rask og man kan få svar på lånesøknaden samme dag som man søker om lån.

Smålån

Smålån, også kalt SMS-lån eller mikrolån, er lån på mellom 10 000 – 75 000 kroner. Smålån kjennetegnes med at de har rask søknadsprosess hvor det kreves lite dokumentasjonsarbeid. Smålån kan ha høyere rente enn for eksempel vanlige forbrukslån og det er lurt å sammenligne de ulike bankene og långiverne som tilbyr smålån.