Beste Smålån 2021

Et lite lån når du behøver det som mest. Smålån er et lån for deg som trenger et lite beløp for en kort periode. Søknadsprosessen krever få til ingen dokumenter og långivere vil ofte svare på din søknad på dagen. Din søknad er uforpliktende og vi hjelper deg å finne det beste tilbudet uten å binde deg til en avtale med en gang.

Beløp
Vilkår
Vis flere resultater

Derfor bør du velge et smålån

Lite krevende søknad
Søknadsprosessen er enkel og når du har fått innvilget din søknad kan du signere med BankID. Det betyr lite papirarbeid!
Raske svar på din søknad
Ofte kan pengene utbetales til din konto innen 3 – 36 timer!
Du velger hva du vil bruke lånet på
Med et smålån trenger du ikke å fortelle banken hva du skal bruke pengene på.

Hva er smålån?

Smålån er et lån for deg som behøver og låne en mindre pengesum. De har som regel høyere rente enn ved et forbrukslån, men søknadsprosessen går ofte veldig knirkefritt. Det er praktisk når du har en uforutsett utgift eller regning å betale. Utbetaling skjer avhenging av de opplysningene du har gitt angående din privatøkonomi.

Smålån blir også kalt:
 • Minilån
 • Mikrolån

Lite lån

Smålån, ordet sier seg selv, er et lite lån. Man kan faktisk låne så lite som en 1000 lapp. Eller 75 000 kroner på det meste.
Det finnes mange lån og Smålån på markedet, og vilkårene kan være ganske forskjellige fra bank til bank. Det er derfor viktig at du tilegner deg nok kunnskap slik at du kan ta det smålånet som passer deg best. Er det lurt å ta et lite lån eller bør man velge en annet lån? Les videre!

Lån på dagen

Det er ikke mulig å få lån på 1 minutt i Norge, men det er mulig å få svar på lånesøknaden på relativt kort tid. Får du innvilget lånet kan du få det utbetalt samme dag avhengig av hvor tidlig på dagen du søkte. Det er flere banker som kan rekke å overføre lånet til deg samme dag som du søkte om det.

Flere av bankene i vår smålåns-liste kan overføre penger til din konto timer etter at du har fått innvilget din søknad. Er du tidlig ute å sender inn søknaden før bankens tidsfrister, kan du med andre ord motta penger samme dag.

Som hovedregel har de fleste banker søknadsfrist klokken 13:00. Holder du denne fristen kan du få penger etter klokken 17:00 samme dag. Dette gjelder vanlige arbeidsdager. Merk at andre tidspunkt kan gjelde under helg og røde dager. Det er likevel noen få banker som kan utbetale penger selv om det er helg.

Lån med betalingsanmerkning?

Det er mange som lurer på om det er mulig å få lån med betalingsanmerkning. Svaret på det er rett og slett at det er super vanskelig å få lån med betalingsanmerkning. Bankene ønsker ikke å ta risikoen rett og slett.

Norsk lov gjør at alle banker og långivere må gjøre en kredittvurdering på lånesøker før de eventuelt kan gi et lån. Har du mye gjeld, kredittkortgjeld eller flere smålån, og ønsker å bli kvitt disse? Da er det lurt å refinansiere gjelden. Med refinansiering samler du alle lånene dine (og kredittkortgjelden) i et nytt lån. Fordelen med ét lån istedenfor mange er at du slipper månedsgebyr og termingebyr på hvert lån, samt at et større lån gir oftere bedre rente. Det blir billigere og mer oversiktlig.

Sjekk gjerne ut vår side om refinansiering om du ønsker en ny økonomisk start.

Hva koster et Smålån?

Det er flere momenter som avgjør hvor mye et Smålån, også kalt smålån, vil koste i helhet. Det er renter, avgifter, gebyrer, nedbetalingstid og størrelse på lånet. Det kan fort å i surr med så mange momenter å forholde seg til. Vi skal forklare.

Mange banker som gir smålån og Smålån har de samme rentene, men forskjellige avgifter. Ettersom lånebeløpet ofte er relativt lite og løpetiden er kort, så kan avgiftene/gebyrene på et lån påvirke kostnaden forholdsvis mye.

Hva du skal betale hver måned (terminbeløp) avhenger av 4 faktorer:

 • Størrelsen på lånet
 • Renten på lånet
 • Nedbetalingstiden
 • Har banken avgifter/gebyrer?
 • Terminbeløpet består da av både renter og avdrag; med mindre du og banken har avtalt avdragsfrihet. Det kan du lese mer om videre på siden under.

Vanlige spørsmål

Hva er forskjellen på ett forbrukslån og et smålån?
Med et smålån kan du låne en mindre pengesum på mellom 1 000 og 75 000 kroner. Med et forbrukslån kan du låne helt opp til 500 000 kroner. Smålån er gjerne lettere å få fra banken enn forbrukslån da kravene fra banken ikke er like strenge.
Hvem kan søke om et smålån?
Alle over 18 år med folkeregistrert adresse i Norge kan søke om smålån.
Kan jeg bruke smålån til hva jeg vil?
Ja. Du trenger ikke oppgi til banken hva lånet skal brukes til. Du kan bruke det på en ferie, oppussing av badet, regninger, ny sofa eller noe annet du måtte ønske.
Kan jeg ta opp lån i studietiden?
Det har ingenting å si om du er student eller ikke, men det kan være lurt å vite at du bør kunne betale tilbake lånet relativt raskt så ikke lånekostnadene skyter i været.
Kan jag få smålån selvom jeg har betalingsanmerkninger?
Det er kun ved refinansiering at noen fåtalls banker vil gi deg lån med betalingsanmerkninger.
Hvorfor er rentene høyere på smålån enn på forbrukslån?
Lånet kan bevilges mye raskere og bankene krever ofte lite til ingen dokumentasjon. Lånet er også uten sikkerhet. Det betyr at banken ikke har sikkerhet i dine eiendeler, bolig eller bil. I helthat tar de en større risiko, derav høyere renter.
Kan jag når som helst betale tilbake lånet?
Ja. Hvis du har fått et lån av banken, så kan du når som helst betale tilbake lånet innen betalingstiden din. Har du for eksempel en nedbetalingstid på 4 år, så kan du betale ned hele lånet når du vil før det har gått 4 år.

Hvilken rente får du på lånet?

Rente er prisen du må betale for lånet per år. Det er ofte vanskelig å si nøyaktig hva slags rente du får på ditt lån. Et lån blir som regel presentert med et konkret låneeksempel slik som dette:

Representativt eksempel:Effektiv rente 24.24%. 26 300 kr o/ 5 år. Kostnad 17 206 kroner. 43 506 kroner.

Den effektive renten du får beregnes ut ifra flere faktorer. De faktorene er blant annet hvor lenge du skal bruke på å nedbetale lånet og summen du ønsker å låne. Det vil derfor være variasjon i renten du får på lånet.

For å finne den rentesatsen som gjelder for deg må du fylle ut en søknad og motta et konkret og uforpliktende tilbud fra de aktuelle bankene. Slik kan du se forskjellen mellom de forskjellige bankene. Noen banker kan ha høye rentesatser, så oppsøk derfor flere banker og velg det lånet som gir deg de beste vilkårene. Vil du spare tid kan du la en lånemegler hente inn tilbud til deg helt gratis.

Hvor mye avgifter er det på lånet?

Det er gjerne forskjellige avgifter og gebyrer i forhold til hvilken bank du velger. De mest normale er startgebyr, også kalt etableringsgebyr, og en månedskostnad kalt termingebyr. Noen få banker har uttaksavgift. Det er viktig å lese vilkårene for hver bank før du velger det lånet som passer deg best.

Kan avdragsfrihet være noe for meg?

I tillegg til å betale renter, så må du også betale ned selve lånet. Dette kalles avdrag.
Långiver/banken og du kan bli enige om at du for eksempel det første året bare skal betale renter, og ikke avdrag. Det betyr at om ett år så er lånet like stort som når det ble tatt opp, og du utsetter selve nedbetalingen av lånet.

Nominell eller effektiv rente?

Mange lurer på hva forskjellen mellom nominell og effektiv rente er. Man kan fort bli lurt hvis man kun ser på den nominelle renten.

Kort forklart er nominell rente den prisen du må betale for selve lånet uten gebyrer og avgifter. Den effektive renten er derimot det du faktisk må betale i helhet. Denne inkluderer tilleggskostnader slik som etableringsgebyr, terminomkostninger, fakturagebyrer, og annet. Mange banker kan ha samme nominell rente, mens den effektive renten er forskjellig. Slik kan et lån bli mye dyrere hos en bank enn en annen bank.

Den effektive renten vil derfor alltid være høyere enn den nominelle renten. I tillegg vil løpetiden på lånet ha betydning for hvor stor den effektive renten kan bli. Man bør alltid se på den effektive renten når man skal sammenligne lånetilbud.

Smålån eller forbrukslån?

Smålån har noen fordeler over forbrukslån, og det er søknadsprosessen og bevilgning av penger. Søknadsprosessen kan ta sekunder til minutter og du får som regel svar på dagen. Så fort man har fått innvilget lånet vil også utbetalingen av lånet skje. Det kommer godt med når du har fått uforutsette kostnader som må betales på dagen som for eksempel til bilskader, tannlegetime og uforutsette regninger.

Ulempen med Smålån er at de kan bli dyrere. Grunnen til dette er at banken ikke gjør en like grundig sjekk av din økonomi og tar dermed en større risiko. Når banken tar en større risiko vil lånet få en høyere rente. Lånet må i tillegg tilbakebetales i løpet av kort tid, fra 1 måned til 5 år.

Lån eller kredittkort?

Et godt alternativ for smålån er kredittkort. Har du tid til å vente på at kredittkort havner i postkassen din kan dette være en god løsning når uforutsette utgifter dukker opp. Med kredittkort har man ofte opptil 50 dager helt uten renter. Betaler du innen fristen koster deg derfor ingenting å bruke et kredittkort. Skulle du derimot glemme å betale til tidsfristen kan kredittkort bli dyrt da det har høye renter.

Ofte når folk trenger penger raskt er det fordi det har skjedd en uforutsett hendelse. For eksempel ødelagt mobil eller en PC som har streiket. Hvis du ikke har tid til å vente på at kredittkort er selvsagt smålån et bedre alternativ.

Det er uforpliktende og gratis å søke

Ofte kan flere banker være aktuelle for deg. Når du søker lån får du et uforpliktende tilbud fra hver av bankene du har søkt på. Disse tilbudene vil inneholde vilkår, hva lånet koster og hvor lang nedbetalingstid man får. Da kan du velge i flere tilbud, og finne det beste for deg. Du har ikke bundet deg til lånet før du har signert med BankID.

For å søke gjøre du følgende:

 1. Du finner den banken som passer deg best og trykker på “Søk nå”.
 2. Fyll ut søknaden.
 3. Vent på svar (tar som regel 1 – 10 minutter).
 4. Signer med BankID.
 5. Pengene er på vei til deg!
Fordeler med smålån
 • Gunstig søknadsprosess
 • Lite/ingen papirarbeid
 • Lån på dagen
 • Lån uten sikkerhet i bolig/eiendeler
 • Kan akseptere at man har dårlig økonomi
Ulemper ved smålån
 • Høyere rente
 • Kort nedbetalingstid
 • Det finnes flere useriøse aktører (men ikke på vår liste)
Siden ble sist oppdatert: 2021-06-01 09:33:38 av Erik Elmqvist